Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.39 – Beszámoló

June 11th, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Nem döntöttünk ugyan részvételi rekordot a hétfő esti Whisky Klubon, de ezt betudom egyrészt a kezdődő nyári szezonnak, másrészt a foci EB-nek. Voltunk azért szerencsére jópáran, akik nem futamodtunk meg a beharangozott whisk(e)y vakteszttől. Pedig az előzetes visszajelzések alapján érezhető volt, hogy mindenki bizonytalan mennyire képes visszaidézni az eddig tapasztaltakat, illetve mennyire képes pusztán szín, illat és íz alapján 7 whisk(e)yt megkülönböztetni egymástól.

Próbáltunk nem túl nehéz, de azért kihívásnak számító whisk(e)y-sort összeállítani. A vakteszten kóstolt whisk(e)yk sorrendben a következők voltak: The Glenlivet 12 éves, Bushmills Original, Maker’s Mark, Jameson 12 éves, Black Velvet, Four Roses és Laphroaig 10 éves. Vagyis egy skót maláta whisky Speyside-ról, egy 3-szoros lepárlású ír whiskey, egy small-batch Kentucky bourbon whisky, egy 12 éves ír whiskey, egy kanadai rozswhisky, egy Kentucky Sour Mash Straight bourbon és egy skót maláta whisky Islay-szigetéről. Eredetileg azt kellett volna megfejteni, hogy milyen fajta (skót, ír, amerikai, kanadai, stb), milyen jellegű (skót régió, ír lepárlási mód, amerikai bourbon, small-batch, tennessee vagy más, stb), és melyik márka, amit tesztelünk. A tökéletes válaszadás 21 pontot ért volna. Végül azonban megelégedtünk azzal, ha a tesztelők megfejtették, hogy milyen fajta whiskyket kóstolunk, valamint plusz pontért régiót, márkanevet, típust, lepárlási módot, bármi extra megfejtést elfogadtunk.

Az eredmény nagyon jó lett. A csapatból csaknem mindenki megfejtette, hogy az egyes whisk(e)yk mely országból és mely régióból származnak. Sőt, sokan még a márkanevet vagy a gyártási módot is eltalálták. Eléggé kiegyensúlyozott eredmény született. Mivel megígértem, ezért kiemelem a legjobb eredményt elérőket abc-sorrendben (mert az eredményük közel azonos lett): Győrey Péter, Körösvölgyi Zoltán, Szigeti Zsolt, Ujvári Attila.

A klubest végére arra jutottunk, hogy időszakonként megismételjük a vaktesztet, természetesen mindig más whisk(e)y-sorral. Legközelebb valamikor ősz tájékán lesz erre ismét alkalom. Addig lehet otthon “edzeni” és az addigi klubokon újabb tapasztalatokat gyűjteni.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane