Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.60 – Beszámoló

April 10th, 2010 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Először történik meg velem, hogy úgy számolok be a legutóbbi klubestről, hogy ott sem voltam. Másodkézből információ alapján azonban mégis remekül össze tudom foglalni, hogyan zajlott a klubest és mely whiskyk voltak nyerők. A füstös whiskyk “versenye” azt az meglepetést hozta, hogy a legjobb whiskynek a társaság azt a Strathisla 12 évest találta, amely egyáltalán nem tőzeges, nem füstös, könnyed, nyárias speyside-i whisky. Véletlenül keveredett oda, mintegy ellenőrizendő a sok füstös whisky mellett, hogy milyen is egy nem füstös.

Idézek Tamás összefoglalójából: “A füstös-whisky whiskyclubban, biztos meglepődsz, a Strathisla nyert (közfelkiáltással és mennyiségi fogyás szerint), amit végül azért vittem, hogy visszakóstolással ellenőrizhető legyen, milyen a nemfüstös whisky. Az összeállított sorból az Arbeg-Talisker párost hallottam dicsérni; az Ardbeg az Islay benchmark szerepét szépen betöltötte, a füstös (tőzeg) – citrusos (10 év bourbon-hordó) – fűszeres-sós (tengerpart) ízvilágot gyönyörűen hozta. A Talisker is fincsi volt, Jim Murrey (Whiskymag tasting notes) szavai szerint hagytuk, hogy az ízek ránktörő hullámai elöntsenek. A két kisérleti újdonságot (Bruichladdich és Bemronach füstös) elismertük, mint úttörő kisérlet, de a Bruichladdichból még maradt is a személyzetnek egy korty (nem tudom, hogy itták meg, mert tényleg nem volt 3 centnél több – szépen, udvariasan elkérték, ezért írom ide). Burger úr színes történeteivel whisky-fiatalkorúakat szórakoztatott, akik az Oscarba is elkisértek minket (nem tudták, hol van – újszülöttnek minden vicc új!). A whisky-showra minden clubtag lelkes, újabb szép eseménynek nézünk elébe.” Úgy legyen!

Benromach Peat Smoke

Forres, Speyside 1898
Az elmúlt száz évben többször pihentetett és/vagy átépített lepárlóüzem Speyside északi részén. 1983-ban bezárták, eszközeit leszerelték, majd több mint 15 évig nem működött. A Gordon & MacPhail független palackozó cég indította újra 1998-ban. Azóta változatos whiskyket és kísérleti újdonságokat termel.
A Peat Smoke azt bizonyítja, hogy nem csak Islay-n készülhet tőzeg-füstös whisky. 35 ppm spyeside-i gyümölcs-karakterrel a háttérben.

Talisker 10 éves

Isle of Skye, 1830
1928-ig tripla lepárlással dolgozott, és 1972-ig saját maga állította elő árpamalátáját. A Diageo konszern egyik lepárlója, így az utóbbi 20 évben központi irányítás alatt működik. A sziget egyetlen lepárlóüzeme, sőt pár száz km-es körzetben nincs vetélytársa. A vállalat Classic Malt sorozatának oszlopos tagja. Nem Islay-n készülő füstös whisky. Erőteljesen füstös, sós illatú whisky, enyhe citrusos jegyekkel. Mély és intenzív ízű, malátás, aszalt gyümölcsös karak-terrel, hosszú utóízzel.

Bruichladdich Peat

Isle of Islay, 1881
Az elmúlt száz évben majdnem végig „baráti társaságok” tulajdonában volt. 1995-ben lezárták, majd 2000-ben a whiskyiparban tevékenykedő lelkes magánszemélyek csoportja indította újra. Marketing-whiskynek is csúfolják széleskörű, modern és mindig újdonságot hordozó palackozásai miatt.
A Peat egy több tagból álló sorozat (35ppm) tőzeges tagja. Több évjáratból keverik. Jódos, füstös, tengeri füves jegyekkel, lecsengése vaníliás-gyümölcsös.

Ardbeg Ten 10 éves

Isle of Islay, 1794
1817-ig szeszcsempészek működtette lepárló, ám attól kezdve pár éves szünetektől eltekintve folyamatosan üzemel. Manapság az egyik islay-i whisky-kedvenc. Sikere a hagyományos tőzegfüstös szárításból eredő tőzeges, jódos, fenolos alkatának, és a tengerparti érlelésből eredeztethető enyhén tengeri sós aromájának köszönheti. Illatában erősen tőzeges, enyhén sós és malátás, ízében édes, jódos, füves, enyhe kakaó és gyümölcs a füst mögött, hosszú ízélménnyel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane