Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.59 – Beszámoló

March 6th, 2010 · Írta: daavid · 2 hozzászólás

Ismét remek italok, újabb telt házas whisky klub. Az ír whiskeyről sokan azt gondolják, nem lehet annyira összetett és sokféle mint a skót maláta whiskyk. Hát most bebizonyosodott, hogy lehetnek. A Clontarf ugyan csak az “átlag” ír whiskey élményt nyújtotta, a Knappogue már kiemelkedett, a Tullamore Dew maláta igazán különlegesre sikeredett, a Bushmill három hordós érlelésű (ex-bourbon, oloroso sherry, majd portói bor) 16 éves whiskeyje pedig mindent vitt. Mindezt Vári Zoli barátunk az Irish Whiskey Society-től még meg tudta fejelni két különlegességgel: a Society számára palackozott Locke’s whiskeyvel. Köszönjük!

Clontarf

Dublin, 1014

A Clontarf a Castle Brands nevű szeszipari vállalat modern whiskey márkája, amely háromszor lepárolt, valószínűleg a törvény által meghatározott ideig érlelt whiskey. A „New Irish”, az ír whiskeyipar ébredése utáni első marketing-márka, amely a fiatalabb korosztály, főként a 20-as -éveikben járó lányokat célozza. Saját üzem hiányában, bérgyártásban készül Midletonban. Harapós, kissé füves, enyhén sós illatú ital, ízében lágyan olajos, malátás mint egy könnyed sör. Lecsengése tölgyfás.

Knappogue

Knappogue, 1995

Egy lelkes amerikai, Mr. Andrews alapította a márkát. Átköltözött Írországba a Knappogue kastély felújítása céljából, közben pároltatott whiskeyt magának. Fia vitte tovább a tradíciót és a 90-es évektől szinte minden évben készített single malt Knappogue whiskeyt. Ritka ital. Évjáratát a borokhoz hasonlóan a párlat éve szerint különböztetik meg. A hosszú bourbon hordós érlelés ellenére sápadt arany színű, illatában, ízében friss, könnyű, enyhén citrusos, malátás.

Tullamore Dew 10 éves

Tullamore, 1829

Thullamore a sziget közepén fekvő ősi település. Itt kezdte whiskyjét lepárolni M. Molloy, majd halála után unokaöccse B. Daly. Később a család az üzem vezetését D.E. Williamsre bízta. Innen a márkanév. 1947-ig csak maláta whiskeyt készítettek. Az amerikai piac miatt kezdtek blendelni. 1959-ben bezárták, 1966-ban eladták az üzemet, amely 1994-ben újranyitott. Sötét arany színű, intenzív malátás, gyümölcsös, kissé fűszeres, vaníliás whiskey.

Bushmills 16 éves

Northern Ireland, 1608

Nincs rá bizonyíték, de a legendák szerint már II.Henrik katonái vedeltek Bushmillst, jóllehet csak 1608-ban kapott lepárlási engedélyt és 1794-ben regisztrálták az üzemet. 1972-ben került az Irish Distillershez, majd 2005-ben a Diageo-hoz. Széles választékot készítenek. A 16 éves 3-hordós érleléssel készül: ex-bourbon, oloroso sherry, majd végül portói bor. Komplex whiskey. Igazi mestermű. Borostyán színű, illatos, fűszeres, száraz, testes, összetett ital, hosszú utóízzel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 2 vélemény érkezett ↓

  • 1 Vari Zoltan // Apr 12, 2010 at 10:30 am

    legközelebb még jobbat viszek!!!

  • 2 Tóth András // Apr 13, 2010 at 3:55 pm

    Várjuk! :)
    És köszi még egyszer, érdekes volt az beszámoló is!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane