Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.57 – Beszámoló

January 12th, 2010 · Írta: daavid · 4 hozzászólás

Könnyű érdekes előadást tartani olyan különleges lepárlóról, master distiller-ről és whiskykről mint a Bruichladdich. Egy régi lepárló Islay-szigetéről, ugyanakkor az egyik legmodernebb. Minden csepp Bruichladdich whiskyben a több száz éves hagyomány keveredik a modern üzleti szemlélettel. Mindez a lepárlómester, Jim McEwan nyitottságából, széles látóköréből, megkérdőjelezhetetlen szakmai tudásából és veleszületett marketinggéniuszából fakad. Nem hiába nevezik a lepárlót “Progressive Hebridian Distillery”-nek, whiskyjeit pedig “Design Whisky”-nek. Egy Bruichladdich sort kóstoltunk tegnap este.

Bruichladdich X4

Loch Indaal, Islay, 1881
Martin Martin 1695-ös útleírása alapján megalkotott egyetlen négyszeresen lepárolt skót whisky. 2009-ben palackozták whiskyként először 3 éves ex-bourbon hordós érlelés után. Előző években „white dog”-ként már piacra került, de még nem mint whisky. A helyiek szerint: az első pohár X4-től halhatatlan leszel, a másodiktól vak … a harmadiktól pedig halott.
Friss, pezsgő, citrusos, észteres, gyümölcsös illatú ital, könnyű, de szirupos íz körtés jegyekkel. Lecsengése közepes, friss, száraz utóízzel.

Bruichladdich Waves

Loch Indaal, Islay, 1881
A tengerparti raktárakat ostromló hullámok szinte beeszik magukat az érlelődő whiskybe. A Waves mindössze 15 ppm-es nagyon gyengén tőzegelt Islay-whisky. Érlelésekor többségében ex-bourbon hordókat használnak, némi ex-madeirával. Közepes whisky a Rock – Waves – Peat sorozatból.
Élénk, enyhén tőzeges és sós whisky a tenger illatával. Ízében telt, gyümölcsös, kissé édesen gabonás füstösséggel. Enyhén sós, közepes utóíz, halovány lecsengés a „tenger hullámain”.

Bruichladdich WMD II – Yellow Submarine

Loch Indaal, Islay, 1881
„Weapon of Mass Destruction” vagy „Whisky of Mass Distinction”? Talán egyik sem. Egy-két kalandos anekdota adja az ital apropóját. Egy véletlenül kihalászott, az angol hadügy által „elhagyott” robot-tengeralattjáró körüli hercehurca következményeként készült el ez az ital.
Fűszeres, malátás, tölgyfás, aszalt gyümölcsös aromák, melyet követ az árpa-maláta és száraz tőzeg meleg, selymes íze, hosszú, édes lecsengéssel.

Bruichladdich 3D3 – Norrie Campbell Tribute

Loch Indaal, Islay, 1881
A 3D3 a harmadik (40ppm) darabja egy sorozatnak, amely 3 különböző évjáratú, 3 különböző raktárban érlelt és 3 különböző füstösségű whiskyből van összegyúrva. Norrie Campbell az utolsó hagyományos tőzegvágó munkás volt a szigeten, akinek tiszteletére megalkották e whiskyt.
Sós, tőzegfüstös, tölgyfás illat, erősen tőzegelt, de kevéssé füstös, ám olajos, csersavas íz, enyhén sós, gabonás, tölgyfásan száraz és füstös utóíz, hosszú lecsengéssel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 4 vélemény érkezett ↓

 • 1 Norbert // Jan 12, 2010 at 8:43 pm

  remek sor ismet.
  az tetszik benne,hogy mind a negy whisky egy elerheto arkategoriabol egyazon leparlobol van,mutat mindent edestol a waves mondjuk ugy sossagaig,tozegtol a sarga altal kepviselt “mix”-ig.Egy ilyen sorral lehet jol nepszerusiteni a single maltot.bar nekem nem jon be a Laddie stilusa de az ahogy csinaljak a dolgaikat olyan pluszt ad a tagabb ertelemben vett whisky elvezethez(gyujtoknek,extravagansoknak,fiataloknak,hozzaertoknek,szinte minden peldanyanak a whisky kovetok stilusaban) ami elismeresre melto.Mind a stilusukat mind a whiskyjuket lehet fujjolni vagy odalenni erte.
  X4-en gondolkozom,meg nem ismerem,a Waves nem erte meg,a 3D3 rendben van teljesen,a Submarinet pedig kihagyom.
  de ettol meg jo sor.
  azert szivesen olvasnam az est tapasztalatait,velemenyeit is.

  N.

 • 2 Benkóczki Péter // Jan 13, 2010 at 9:43 am

  Nekem már volt szerencsém mind a négyhez. A Waves volt a második single maltom, nekem bejött a gyümölcsös-füstös kombináció, bár kicsit fiatalnak éreztem. A Submarine annyira nem tetszett, hiányzik belőle a masszív Islay-íz, a 3D3 azonban finomnak rémlik, füstös, fűszeres. Az X4 még csak egyszer járt a torkomon, nagyon gyümölcsösnek hatott, de az ereje igen komoly volt. :)

 • 3 Katzenbach Nándor // Jan 21, 2010 at 9:09 am

  Egy azért jó benne, hogy mindegyikből van még polcon, és bármikor összelehet őket hasonlítani, ha valami emlék hiányos lenne :) A Waves bejött, nem csak azért mert ez volt az első single maltom, de nekem tettszik a karaktere. A 3D3 teljesen korrekt, olyan bármilyen kedved van akkor jöhet kategória. A Submarine volt talán a Bruichladdich sorból, ami még nem győzött meg, az X4 nálam vitte a prímet, annak ellenére, hogy a “füstöcskével” csak megijesztették, karakteresre sikerült és az ereje is meggyőző, részemről ajánlom :)

 • 4 Barman’s Choice « The Maltbank Herald // Mar 1, 2010 at 5:57 pm

  […] ott lesz Budapesten a BRUICHLADDICH is.Legutob epp az MWE kostolt egy szep sort belole.Jim McEwan a hirek szerint erkezik..Boritekolhato a siker a Laddie […]

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane