Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.56 – Beszámoló

December 10th, 2009 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Remekül sikerült a karácsonyi whisky kóstolgatás. 5 új whisky-rajongó is csatlakozni látszik csapatunkhoz. Szépen sorban végigkóstoltuk a könnyed, speyside-i Glenmorangie-t, a felföldi, duplahordós érlelésű The Glendronach-ot, a speyside szívében, Marsala boroshordóban érlelődő mézédes Aberlour-t és a titokzatos Mortlach 14 éves whiskyjét, amelyet ráadásul francia syrah hordóban utóérleltek. A Glendornach-ot ismertük, az Aberlour tetszett, a Glenmorangie túl könnyed volt, a Mortlach pedig nyert.

Glenmorangie Cellar 13

Highland, Tain, 1843
Valószínűleg a Morangie farmon, ahol az üzem épült, már 1703 óta pároltak le whiskyt eladásra, de csak 1849-ben kezdődött az engedélyezett gyártás. Már 1880-ban exportáltak Rómába és San Francisco-ba. A világválság alatt bezárt, majd a háború előtt újranyitott. Ez a whisky kizárólag első hordóban érlelődik 10 évig.
Vaníliás, sütis illat, krémes, édes, karamellás, enyhén fűszeres ízvilág, száraz, mandulás-vaníliás lecsengéssel.

The Glendronach 12 éves

Highland, Huntly, 1826
A Forgue-völgyében épült a lepárló, Aberdeentől nyugatra, a Speyside határán. James Allerdice alapította, de tulajdonolta Sir Walter Scott is, míg a Teacher’s család kezében virágzott fel igazán. A mai napig hagyományos módon készítik whiskyjüket, dupla-érleléssel, egy részét sherry-hordókban, egy részét ex-bourbon hordókban.
Illata sherrys, fűszeresen füstös. Íze édes árpamalátás, sherry gyümölcsös, kis tőzeg aromával. Hosszú, sherrys, édes, testes utóízzel.

Aberlour 15 éves Marsala Finish

Aberlour, Speyside, 1826
Misszionáriusok kápolnájának helyén épült közvetlenül a Spey folyóba folyó Drostan patak partján. Az első épület tűzvészben leégett, a második tűzvész utáni épület 1898-ban épült, akkori modern „padogatetős” technológiával. 2002-ben nyílt meg új látogató-központja, mely a legátfogóbb whisky-tastinget nyújtja Speyside-on.
Olasz Marsala-boros hordókban utóérlelt édes, gyümölcsös whisky, amely erősíti az Aberlour karakterét.

Mortlach 14 éves Syrah Finish

Dufftown, Speyside 1823
A városka keleti határában, lakóházak mellett áll a város első legális lepárlója. Az egyik legbonyolultabb lepárlási módszert követik. 6 rézüst, 2 és félszeres lepárlás, az összes párlat végül átpárolva a Wee Witchie nevű párlatüstben. Az eredmény egy nagyon testes, erős, fűszeres malátawhisky. Igazi karácsonyi ital.
E whisky különlegessége, hogy palackozás előtt pár hónapig Guigals Cote Rotie syrah-boros hordókban pihentetik.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane