Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.52 – Beszámoló

August 4th, 2009 · Írta: daavid · 1 hozzászólás

A füstös whiskyk mindig megosztják a társaságot. Egyrészt mindenki tisztában van már vele, hogy elfogadott nézet, miszerint az igazi whisky connoisseur előbb-utóbb a tőzegfüstös maláta whiskykért kell rajongjon. Másrészt a többség ízlésének néha mégis sok a füst és tőzeg, meg a “jód” és “spiritusz” bármilyen értékes is legyen az adott whisky. Így volt ez most is. Az elfogyasztott mennyiség alapján a The Black Grouse ízlett legjobban.

Johnnie Walker Black Label

Kilmarnock, 1820
A híres Walker-dinasztiát az alföldi Kilmarnockban alapította John Walker. A whiskymárkát azonban fia, Alexander tette naggyá marketing és kereskedelmi ötleteivel. Az évtizedek során több fajta Johnnie Walker whisky került már forgalomban, amelyek közül a 12 évig érlelt whiskykből készült Black Label mondható a legeredetibbnek. Gazdag, fűszeres, juhar-szirupos, savas illatú whisky, füstös száraz, malátás, vaníliakrémes ízzel, kerek, sherrys utóízzel.

The Black Grouse

Perth, 1820
William B. Gloag e whisky atyja, ő választotta a túzokot jelképnek és adta whiskyjének a Grouse Brand nevet a felföldi vadászok kedvéért. Skócia és Anglia no.1 whiskyje. A névadó Black Grouse madár tiszteletére alkották meg pár éve ezt a különleges, füstös blended whiskyt, amely a Famous Grouse-tól eltérően jellegzetesen tőzeges. Illatában tőzegfüstös, mégis édes, nyomokban maláta és tölgyfajegyekkel. Ízében is füstös, édes, enyhén fűszeres, hosszú tőzeges lecsengéssel.

The Black Bottle

Aberdeen, 1879
1800 tájékán alapítottak a Graham testvérek egy importcéget főként tea és fűszerbehozatal céljából. 1850 körül ők is nekiálltak blended whiskyt keverni. Whiskyjük különlegessége, hogy nem Islay-n készült, mégis igen tőzeges és füstös volt. Napjainkban kifejezetten a 7 még működő islay-i whisky-lepárló malátáit keverik némi gabonawhiskyvel. Friss, gyümölcsös illat, enyhe tőzeggel. Édes, mégis füstös aromák, hosszú, meleg islay-füstös lecsengéssel.

Teacher’s Highland Cream

Glasgow, 1845
William Teacher fűszerkereskedő alkotta meg a blending felfutása idején az eredeti Teacher’s Highland Cream blendet, amelynek különlegessége igen magas maláta whisky tartalma (45%) és fűszeres füstössége volt. Később a márka és a hozzátartozó malátawhiskyk töbször is gazdát cseréltek, de az ital maga változatlan maradt. Olajos, kerek, lágy whiskyaromák, enyhén mogyorós-karamellás, likőrízekkel. Kiegyensúlyozott whisky malátás-tőzeges utóízzel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 1 vélemény érkezett ↓

  • 1 zsolt // Sep 4, 2009 at 1:17 am

    én szerettem a black bottle-t is!
    :-)

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane