Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.51 – Beszámoló

July 10th, 2009 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Abból is látszik, hogy gazdasági világválság van, hogy klubtagjaink itthon vannak még nyár közepén. Tavaly és tavalyelőtt alig jött össze a júliusi vagy augusztusi klubestre megfelelő számú résztvevő, mert mindenki nyaralt valahol a világban. Idén viszont nagy számú érdeklődő vágott neki a beharangozott whisky-érdekességek kóstolásának. Az előzetesen meghirdetett sorhoz képest végül a következő whisky-csodákat kortyolgattuk: anCnoc a Knockdhu-tól, Monkey Shoulder Triple Malt, The Rich Spicy One, valamint a Smokehead. Nos, nézzük, mit tudnak az új whisky-éra ezen képviselői.

anCnoc

Knockdhu, Highland 1894
A lepárló a Felföld egyik legkisebb üzeme, amely a Knock Hill oldalában fekszik. A hegy neve az ősi kelta nyelven: anCnoc. Eleinte Knockdhu néven hozták forgalomba whiskyjüket. Az elmúlt 150 évben, hol bezárt, hol kinyitott az üzem, de 1989 óta folyamatosan működik. Az új néven a Knockando-tól megkülönböztetendő 1993-ban jelentek meg. Azóta több évjárat és hosszabban érlelt verziól is megjelentek. Könnyű, enyhén mézes és citrusos felföldi whisky, elején édes, majd gyümölcsös, hosszú utóízzel.

Monkey Shoulder

William Grant & Sons
Ún. Triple Malt, vagyis csak 3 maláta whiskyből kevert vatted avagy blended scotch malt whisky. Mindhárom maláta a William Grant & Sons speyside-i malátája: Kininvie 80%, Balvenie 10% és Glenfiddich 10%. Batch-enként 27 hordóból keverik 2005 óta. ‘Monkey shoulder’-nek hívták annakidején, amikor a sok árpamaláta lapátolástól beállt a maltman válla. Könnyű, nyárias whisky. Gazdag, komplex, speyside-i ízvilág, lágy, mégis testes whisky. Hosszú,meleg lecsengéssel.

The Rich Spicy One

Jon, Mark & Robbo
Dave „Robbo” Robertson apja a Royal Brackla lepárló vezetője volt, így a kis Dave az Aberfeldy, Glenlossie és Glendullan lepárlókban szaglászta az „Angel’s Share-t” gyerekkorában. 1994 től a Macallan Global Marketingese és márkanagykövete, majd Master Distillere lett. Két társával 2006-ban kreálta a Jon, Mark & Robbo sorozatot. Gazdag, fűszeres, sherrys ízvilág, enyhén gyömbéres, mazsolás, kissé tölgyfás. Édes, fűszeres lecsengéssel.

Smokehead

Ian Macleod Distillers
Islay whisky, de szupertitkos, hogy melyik lepárlóból származik. Többszörös díjnyertes whisky párlatversenyeken, ill. a design és a palack is nyert már díjakat. Kifejezetten a fiataloknak szóló, fűszeres, de tőzegfüstös whisky előállítása volt a cél. A cég portfólójába tartozik még a Glengoyne, ill. néhány indy palackozás. Erősen füstös, gazdag és sós illatú, ízében is tőzeges, némi mézes édességgel, borsos fűszerességgel. Mandarin, tőzeg, fűszer a végén.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane