Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.50 – Beszámoló

June 10th, 2009 · Írta: daavid · 1 hozzászólás

Összegyűltünk immáron 50-ik alkalommal. Kivételesen megittunk mindent. Úgy látszik a múltkori kis kitérő után szomjazott már a társaság a több évig érlelt de luxe whiskykre. Az este nyertese egyértelműen a Ballantine’s 17 éves lett, meglepetés whiskyje pedig a Cutty Sark 15 éves. Utóbbiról senki sem gondolta volna, hogy ennyire finom whisky, mert az “alap” Cutty Sark nem ezt sugallja. A “zöld” Johnnie Walker hozta a szokásos enyhén füstös, tőzeges, malátás Johnnie-karaktert. A Dimple fogyott el utolsóként, bár senki nek sem volt egy rossz szava sem rá, mégis, valahogy lemaradt a többihez képest. Sokat elárul egy whiskyről, ha az marad utoljára az asztalon.

Cutty Sark 15 éves

Berry Bros. & Rudd, 1923

Az üzlet 1730 óta működik, de whiskyt csak az 1900-as években kezdett gyártani. „Scots” néven fut és megjelenése az elmúlt 80 évben szinte semmit sem változott. Kizárólag exportra gyártott whisky, eredetileg a „Szesztilalomra” készült és a kanadai whiskyk karakterét próbálta utánozni. A híres Cutty Sark hajóról kapta nevét. Nem színezik karamellel. A Tamdhu, Glen Rothes és The Macallan adja az alapját. Telt, enyhén sherrys, malátás illat, gabonás aroma, karamellás, fűszeres, lágy lecsengés.

Dimple 15 éves

Haig, 1888

A híres Haig család alapította vállalat amerikai piacra szánt híres, könnyed whiskyje. A vállalat 10 év alatt csődbe ment, majd a háború előtt újjáéledve Anglia kedvenc whiskymárkája lett. Több kézen megfordult a tulajdonjog, míg végül a Diageo-hoz került, ahol sajnos nem érdemeinek megfelelően kezelik, mert a Johnnie és J&B után csak harmadik a portfólióban. 12 éves változatának gyártását épp a napokban függesztették fel. Magas malátatartalmú blend, a gabona csak statisztál. Glenkinchie-re épülő, lágy, játékos whisky végén enyhe füsttel.

Ballantine’s 17 éves

Ballantine & Sons, 1827

George Ballantine alapította fűszerkereskedésből indult whisky-karrier, Edinburgh-n és Glasgow-n keresztül. A 30-as évekre amerika egyik kedvence, saját gabonalepárlóval Dumbartonban. A II. vh után érlelt blendek sorozatával érkezik. Európában a legkedveltebb, könnyed kevert whisky. Az egyik legjobbnak tartott de luxe kevert whisky. 40 fajta whiskyből keverve, gabonás, könnyed, selymes, olajos, füves, kiegyensúlyozott.

Johnnie Walker 15 éves Green Label

Johnnie Walker & Sons, 1820
Kilmarnockból indult boltos-család sikersztorija. Az alapító John fia, Alexander látott fantáziát a whiskykeverésben, és dinasztiát alapítva már az 1890-es években terjeszkedni kezdett. 1908-ban a nevet levédték és White Label néven sikeres márkát építettek. Későbbi évtizedekben jött a Red, Black, majd a Gold és Blue Label, melyet a Green Vatted Malt követett a Millenium környékén. Malátás, tőzeges pure avagy vatted malt whisky.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 1 vélemény érkezett ↓

  • 1 Szigeti Zsolt // Jun 10, 2009 at 8:32 pm

    Igaz, hogy a Dimpkle maradt a végére, de ő is hamarabb kiürült, mint általában az utolsó palack. talán 11:00 óra sem, volt amikor már NEM VOLT WHISKY! :-)

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane