Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.49 – Beszámoló

May 7th, 2009 · Írta: daavid · 6 hozzászólás

Őszintén szólva ez a négy whisky nem hozott zajos sikert. Talán a felvezetés nem volt részemről túl meggyőző, lévén elmondtam, amit tudtam kétes eredetükről és a készítésük körüli homályról. Ha legalább kicsit pozitívabban nyilatkozom e négy whiskyről, talán nem marad belőlük olyan sok a palackokban. Mindenesetre érdeklődő szemeknek itt vannak a tények. Feketén-fehéren. A Glen Deveront érdemes kipróbálni, mert finom és karakteres maláta whisky. A Loch Lomond és a Finlaggan a “futottak még” kategória, a Glen Broch viszont nagyívben elkerülendő.

Glen Deveron 10 éves
(Highland, 1962) A Bacardi tulajdonában álló MacDuff lepárlóüzem whiskyje. A MacDuff 1963-ban párolta első whiskyjét. A William Lawson blend fingerprint maláta whiskyje. Ritkaság számba megy, hogy 5 lepárlóüsttel dolgoznak, 2 cefre- és 2 szeszlepárlóval. Földrajzilag és karaktere alapján sem egyértelmű a kategórizálása: speyside vs highland. Ennek ellenére jó és ízletes whisky.
Friss malátás, tiszta, kissé cider-es illata lassan teljesedik ki, íze édes-malátás, enyhén gyümölcsös, gyengécske utóíz, lecsengése rövid, kesernyés.

Loch Lomond
(South-Highland, 1814) A Glasgow melleti Loch Lomond partján épült lepárlóüzem felújításával-bővítésével megalakult whisky-vállalat. Évente 43millió palack whisky gyártására képesek. Az egyetlen lepárló, ahol egymás mellett működnek a malt és grain lepárlóüstök. Ezt a whiskyt a német piacnak készítették 1999-ben.
Kettős érleléssel készítik, bár ipari méretekben. Lágy, könnyed-tőzeges illata van. Íze édeskés, enyhén madeirás, bár füstös. Utóíze közepes, végén mazsolás gyümölcskenyér ízével.

Glen Broch 10YO
(Speyside-Highland) Glen Broch lepárló nem létezik és sosem létezett. Valószínűleg a Metro által megrendelt és valamelyik kevéssé ismert skót lepárló által bérgyártásban készített pure/vatted malt whisky. Speyside és Highland whiskyk keveréséből, de nem konzisztens minőségben és karakterrel készül. 12 Euroért akármelyik német hipermarketben beszerezhető. Kevéssel jobb minőségű változata a 12 éves speyside malt változata. Testes, tőzeges, füstös, mégis édes whisky. Csak mazochistáknak javaslom.

Finlaggan 10YO
(Islay) Rejtélyes whisky. Nem létezik Finlaggan lepárló és gondosan (vagy kínosan) ügyelnek arra, hogy ne derüljön ki, hol készül ez a whisky. A Finlaggan Islay urainak erődje volt valaha (Clan Macdonald). A vállalat más whiskyket is gyárt (Tantalan, Glenalmond). Bennfentes tippek szerint a Diageo valamelyik Islay-szigeti lepárlójából szerzik be a whiskyt, vagyis Caol Ila vagy Lagavulin bújik a Finlaggan palackban.
Füstös, sós illatában a tőzeg keveredik a tengeri növények illathatásával. Olajos, testes whisky, ízében is füstös islay-i karakter, enyhén kakaós-vaníliás jegyekkel. Tiszta aromák, hosszú füstös, végén csokis utóízzel. Nem rossz whisky, bár Islay hírnevét nem öregbíti.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 6 vélemény érkezett ↓

 • 1 Vari Zoltan // May 15, 2009 at 11:02 pm

  Sziasztok.
  A Finlaggan whiskey-hez szeretnék hozzátenni néhany szot.
  Sajnos a találkozon csak egyszer tudtam személyesen is ott lenni, mivel irországban élek, de az itt nemrég megalakult Irish Whiskey Society -nek vagyok alpito, illetve tanácstagja.
  Volt szerencsém két éve résztvenni egy helyi bolt által szervezett Islay trip-en, amikor az összes lepárlot meglátogattuk, köztük a Caol Ila-t és Lagavulin-t is.
  Fantasztikus élmény volt a hordokbol “nyalogatni” a jobbnál jobb nedüket.
  De hogy a köd eltünjön a Finlaggan származása körül ime egy két adat;
  Tavaly a Lagavulin 2.250.000 litert párolt, aminek 98%-a single malt-ként kerül majd a polcokra, mivel a gyár vissza szeretne kerülni az elsö helyre az Islay eladási listán, ahol elég sokáig volt.
  A Caol Ila viszont a maga 3.650.000 literéböl 5%-ot használ a sajat termekeire, a többi pedig a “Sétálo Jancsi” és a többi keverékek alapanyaga lett.
  Remélem ezzel kitisztult a kép és a jo öreg Lagavulin tekintélye nem romlik.

  Tisztelettel;
  Vári Zoltán
  Irish Whiskey Society
  Event officer

 • 2 Vari Zoltan // May 15, 2009 at 11:27 pm

  Finlaggan 10yo
  A Lagavulin tavaly 2.250.000 liter parlatbol 98% -ot a sajat single maltjaihoz hasznalt fel.
  A Caol Ila a 3.650.000 literböl 5 %-ot sajat single maltokhoz, a többi pedig a “sétálo jancsi” és egyéb keverékek alapanyaga lett

  remélem ez segit öregbiteni a Lagavulin hirnevet
  es hamarosan visszatérhet az Islay eladási lista élére!

  Tisztelettel;
  Vari Zoltan

 • 3 daavid // Jun 10, 2009 at 12:59 am

  Zoli, kár, hogy nem tudsz többször jönni. Gratulálok az Irish Whiskey Society alapításhoz!

 • 4 Norbert // Jun 16, 2009 at 1:55 pm

  hello Zoltan
  ha idod engedi egy par sorban irnal az IWC-rol nekem,szivesen feldobnam a blogomra (majd nyitok egy “kitekinto”rovatot:)))
  ja es persze David,koszonom,hogy a Tumbleren fenn van a blogom,ma kicsit van idom foglalkozni a sajatommal,felrakom en is az osszes magyar vonatkozasu loldalt a bloglitaba,ide oda…koszi.
  (es egy apro szemelyes buszkeseg,89%-al vegeztem a Scotch Whisky Heritage kurzusan..ket kerdest nem ertettem a tesztbol,nyelvi nehezsegek miatt iy sajnos lemaradtam egy igazan szep eredmenyrol..amugy jart ott valaki vagy vegzett ott valaki?)
  lattam a Vidiz kiallitast,nagyon nagyon szep es hihetetlen gyujtemeny..

 • 5 zsolt // Sep 4, 2009 at 1:50 am

  Irish Whiskey Society alapításhoz?

  van ilyen? mit kell róla tudni?

 • 6 daavid // Sep 4, 2009 at 10:29 am

  kérdezd meg Zolit (e-mail cím a szerkesztőségben), amúgy meg itt a weboldaluk: http://www.irishwhiskeysociety.com/

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane