Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.48 – Beszámoló

April 2nd, 2009 · Írta: daavid · 1 hozzászólás

Ian McWilliam utazó Glenfarclas márkanagykövet igazán kitett magáért és remek bemutatót és kóstolót tartott a Glenfarclas portfóliójából. Megtudtunk szinte mindent a márka történetéről, a kézműves whiskykészítés menetéről, valamint ezen kis családi whiskycég üzleti filozófiájáról. Nem utolsó sorban pedig megízlelgettünk 5 különböző Glenfarclas skót maláta whiskyt.

A Glenfarclas mint vállalat különlegessége, hogy a mai napig az alapító család tulajdonában van. A Grant család ötödik generációja viszi a céget, de már a hatodik is a vállalatnál dolgozik. Minden eddigi tulajdonos a John vagy George keresztnevet viselte, így nem hibázunk nagyot, ha John vagy George Grant-et keressük, amikor bekopogunk hozzájuk Ballindalloch melletti lepárlóüzemükben.

A cégről és a családról mesél az internet oldaluk is eleget, én a hangsúlyt inkább a megkóstolt whiskykre helyezem most.

Glenfarclas 12 éves

2006-ban az év legjobb “sherry-s whiskyje” cím nyertese. A család szerint ez képviseli legjobban a Glenfarclas “aromát”, amely a whisky kelta nevéből eredeztethetően (Glenfarclas = a zöld rét völgye) valóban egy zöldellő tavaszi rét illatát hordozza. Friss, könnyed, sherry, gyümölcsös-fűszeres illatú, testes, de könnyű tölgyes-sherryhordós, gyümölcsösen édes aromával. Hosszú lecsengésű, fűszeresen gazdag whisky.

Glenfarclas 15 éves

A család megítélése szerint legjobb whiskyjük, sok szakíró szerint az egyik legösszetettebb speyside-i maláta whisky. Már színe is árulkodó, mély arany borostyán. Komplex sherry aroma, enyhe füstösséggel és aszalt gyümölcsös jegyekkel, végén hosszan tartó, édes utóízzel.

Glenfarclas 21 éves

Ian szerint a legfinomabb Glenfarclas whisky ez a 21 éves. Nekem is ez ízlett legjobban. Intenzív, aromákban gazdag, karakteres, sherrys, mandulás, diós illat, árnyalatnyi citrus és vaníliás jegyekkel. Testes, kerek, lassan kibontakozó gyümölcsös, füstös, fűszeres ízeket követő csokoládéval búcsúzó hosszú lecsengéssel.

Glenfarclas 30 éves

Többszörösen díjazott whisky, melyet még a jelenlegi tulajdonos nagyapja párolt le és tett hordókba érlelésre. A nagypapa által kiválasztott sherry-s hordókban érlelődött, mely hordóknak köszönheti ízgazdagságát. Nagyon komplex aroma, sherry-s, malátás árnyalatokkal. Karakterében egyaránt felfedezhetők a sherry, a cognac és a brandy ízjegyei, enyhén marcipános, karácsonyi gyümölcskenyérre emlékeztet. Olyan lecsengést produkál mintha sosem akarna vége szakadni.

Glenfarclas 105

Vigyázat, ez egy 60 fokos whisky! Szóval, csak ésszel! A 105 megjelölés a 60%-nak megfelelő English Proof alkoholtartalom mértékegységre utal. Hordó erősségű whisky, mégis annyira sima és lágy, hogy tisztán is élvezhető. Egy csepp vízzel azonban minden aromája feltárul előttünk. Tölgyes, almás és körtés jegyekkel, édes tejkaramella ígéretével hívogató illatát a száraz, gazdagon fűszeres sherry íz követi. Magas alkoholtartalma ellenére bársonyosan melengető utóíze van enyhe füstösséggel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 1 vélemény érkezett ↓

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane