Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.47 – Beszámoló

March 5th, 2009 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Különféle és különleges skót maláta whiskyk. Valójában a kb. 100 skóciai lepárlóüzem több száz párlatáról elmondható, hogy különleges. A most ízlelgetett négy skót maláta whisky különlegessége abban rejlik, hogy – bár érlelési idejét tekintve mind a négy alap-whiskynek számít – egy évtizede ezek a whiskyk ilyen formában nem léteztek. Jópár évtizeddel ezelőtt azonban igen, jóllehet, némelyik karaktere kissé más volt annakidején. Sorrendben a könnyed, virágillatú felföldi Glenturret-től haladtunk a messzi észak-felföldi Clynelish-en és a speyside-i Singleton-on keresztül az igazán füstös és fűszeres speyside-i Ardmore whiskyig.

Egy fotóval azt is megörökítettük, hogy mennyire homályosodott el a látásunk a klubest végére. No, nem az elfogyasztott whisky mennyiségétől, hanem a meghatottságtól. Lenyűgöző, hogy skót barátaink milyen gyönyörű italokat képesek készíteni immáron vagy 200 éve.

Glenturret 10 éves

(Highland, 1775) Whiskycsempészek által alapított üzem eredetileg Hosh néven, amely 1837-től a Drummond család tulajdonában működött tovább. 1875-től viseli a Glenturret nevet. 1921-től többször is bezárt, majd megnyitott. Hol raktárként, hol üzemként funkcionált. A 60-es évektől termel ismét folyamatosan, de csak a Millenium idején pörgött fel igazán. Skócia 3. legkisebb whisky-lepárlóüzeme.
Whiskyje könnyed, friss, virágillatú. Íze kissé gabonás, diós, édes alma és enyhe tőzeg aromával. Parfűmös, száraz ital.

Clynelish 14 éves

(Northern-Highland, 1967) Nagyon fiatal lepárlóüzem. A ma Brora néven futó kisebb lepárló volt régen az ún. Clynelish B, miután megnyílt a Clynelish A. Modern üzem 6 lepárlóval szemben a Brora régi két üstjével. Mindössze pár méter a távolság köztük, de whiskyjük karaktere fényévekre van egymástól. A régi Clynelish whisky alig tőzegelt, kissé mustáros whisky volt. Ma már egyik utódja sem követi. Mind az új Clynelish, mind a Brora más, újabb karakterjegyeket hordoz.
A ma ismert Clynelish könnyű, szárított virág illatú mint egy illatos gyertya. Száraz ital. Utóíze enyhén sós és kissé kesernyés.

Singleton 12 éves

(Speyside, 1974) A Singleton a fiatal Auchriosk lepárlóban készül Keith és Rotes között félúton. Whiskyjét eredetileg kizárólag blendinghez tervezték felhasználni, de túl jól sikerült a whisky, így 12 év érlelés után Singleton néven palackozták. 2001-től Auchriosk néven bukkan fel sorozatokban. Csak tavaly került elő újra a Singleton karakter és név.
Hangás, gyümölcsös, enyhén füstös, tőzeges (?) whisky. Aromájában mézes, sherrys. Testes, mégis lágy, de kerek whisky hosszú utóízzel.

Ardmore X éves

(Speyside, 1898) A Teacher család által alapított lepárló üzem, amelynek whiskyjét a Teacher’s Highland Cream blendben használták sok éven át. Saját malátázója volt igen sokáig, sőt a direkt fűtést is utolsóként cserélte le gőzfűtésre. 8 üstjével nagy lepárló, mégsem híres. 70%-on működött sokáig, whiskyt csak blendinghez készített. Ritka whisky volt 2008-ig, amikor is újra palackoztak évjárat megjelölés nélkül.
Az amerikai bourbon hordós érlelés és a quarter cask krémes, kerek, fűszeres whiskyt ad. Hosszú, tőzeges ízzel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane