Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.45 – Beszámoló

January 27th, 2009 · Írta: daavid · 1 hozzászólás

Összeültünk január elején és a két általunk már ismert és többször kóstolt ‘glen’ whisky (Glenfiddich és Glenmorangie) mellett rácsodálkoztunk a 12 éves Glen Moray könnyed gyümölcsös tejszínességére, illetve a 10 éves Glenfarclas félédes észteres ízére. A 4 whisky, amit kóstoltunk:

Glen Moray 12YO – Speyside, Elgin, 1897
Egy 1828-ban serfőzdeként indult üzemet alakítottak át whiskylepárlónak. A Lossie folyó és a Gallow hegy között fekszik. Whiskyje érdekessége, hogy ex-bourbon hordókban érlelés után 6 hónapra francia boros hordókban (chardonnay és chenin blanc) utóérlelik.
Tasting notes: Gyümölcsös, tejszínes, vaníliás, citrusos illat. Diószerű, fűszeres, kissé gyümölcsös, leheletnyi tőzegességgel. Könnyű, félédes, kevés tőzeg, virág és malátás jegyekkel.

Glenfarclas 10YO – Speyside, Ben Rinnes, 1836
A második legrégebben alapított még családi tulajdonban álló üzem. Az eredeti üzem 1797-ben kezdett működni a Granteknek köszönhetően. 6 lepárlóüstje van, amelyek Speyside-on a legnagyobbak (30.000l). Rendszerint új és ismételt töltésű sherrys hordókban érlelik whiskyjüket.
Tasting notes: Könnyű, észteres és virágillatú. Édesen sherrys, diószerű, krémes, fűszeres és gyümölcsös árnyalatokkal. Közepesen testes, félédes, malátás, diószerű, virág, méz és gyümölcs árnyalattal.

Glenmorangie 10YO – Highland, Tain, 1843
Valószínűleg a Morangie farmon, ahol az üzem épült, már 1703 óta pároltak le whiskyt eladásra, de csak 1849-ben kezdődött az engedélyezett gyártás. Már 1880-ban exportálták Rómába és San Francisco-ba. A világválság alatt bezárt, majd a háború előtt újranyitott.
Tasting notes: Vaníliás, citrusos, tejkaramellás illat. Krémes, lágy, friss gyümölcsös, virág és fűszeres zamatokkal. Közepesen testes, félédes, enyhén füstös és fűszeres whisky.

Glenfiddich 12YO – Speyside, Dufftown, 1886
William Grant alapította üzem, aki azelőtt a Mortlachnak dolgozott, az eszközöket pedig az akkor még működő Cardow-tól vásárolták. 1887 karácsonyán párolt whiskyt először. 1957 óta ugyanabban a háromszög alakú üvegben értékesítik. A világ legnagyobb maláta whisky márkája.
Tasting notes: Könnyű, friss és illatos, kissé fenyőfás. Íze malátás, citrusos, virágos, enyhén tőzeges. Közepesen testes, édes, virág és tőzeges jegyekkel.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 1 vélemény érkezett ↓

 • 1 Norbert // Feb 6, 2009 at 4:12 pm

  Ezeket kostoltam en is,igaz nem egyszerre ahogy ti,de beleneztem a jegyzeteimbe es kutattam a memoriamba es a laikus velemenyem ez..
  a Glen Moray nekem kisse lagy talan mert szemelyszerint az islay whiskyket kedvelem,de egy konnyed,kellemes italnak tartom,fiatal paroknak szoktam ajanlani akik nem nagy whisky fogyasztok de rabeszelhetok a barpultnal egy par poharnyi kostolora.altalaban megtori a jeget es nyitottabbak lesznek a tovabbi ajanlasaimra.(en harom whiskyt szoktam bevezetokent ajanlani a hasonlo tipusu vendegeknek,a GM-et,az Auchentoshant,ez altalaban meghozza a batorsagukat a tovabbiakhoz illetve az Aberfeldy 12yo-t,ez finom mez,virag,kis gyumolcsos kombinacioju az en izlelesem szerint).
  a Glenfarclasban hasonlo dolgokat veltem felfedezni mint amirol ti irtok,laza,edeskes,modern iz,fiatal kozepkoruak kedveltje tapasztalatom szerint,bar egyenileg kevesen ismerik,csupan a nevet,a markat tudjak .altalaban beleteszem az ajanlasaimba ha kerdeznek.
  a Glenmorangie az egyik legismertebb es legkedveltebb whisky errefele,nagyon sokan szeretik,iszonyu nepszeru,fiatalok,idosek isszak,ajanlani sem kell,minden koru megtalalhato nalunk,kiemelt ital.szemely szerint en nem ertem ezt a nagy nepszeruseget mert oke,finom,igenyes ital de nekem kozel sem a dobogos.
  a Glenfiddichet szinten nem kell bemutatni,erdekes,hogy viszonylag kevesen fogyasztjak,nekem nem az jon le belole amit irtok rola,nekem kicsit “karcos”,hogy mondjam..amig a glenfarclas azt mondja,szia,gyere fogassz meg belolem,addig a glenfiddich azt mondja,na..iszol meg vagy leteszel?:))sajnos nem tudom jobban megfogalmazni.(lehet ez lenne a kis fenyofas iz amirol irtok?).tisztelem a Glenfiddichet de altalaban nem teszem bele egy 3-4 dramnyi kostoloba,viszont magyar barataim otthon kedvelik.nincs vele bajom,finom de szerintem erosebb a marketing mint ami mogotte van.eddig haromszor kostoltam,teny,hogy az elsohoz merten utoljara mar teljesebb volt az elmeny de szamomra megmarad az “ismerem” kategoriaban.
  hat ez az en laikus velemenyem,de mihelyt ugy erzem eleg eros a tudasom komolyabb velemenyhez,eskuszom ujra nekiulok a Glenmorangie,Glenfiddich parosnak:))

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane