Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.44 – Beszámoló

December 2nd, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Rendkívül érdekes eredmény született, de előbb a leleplezés. A vakteszten kóstolt whisk[e]yk a következők voltak: a 10 éves The Glenlivet, a 12 éves Jameson, a Jack Daniel’s Single Barrel, a Teacher’s Highland Cream és a 10 éves Talisker.

A Glenlivet nem volt túl nehéz feladat. Arra mindenki rájött, hogy egy speyside-i skót maláta whisky van az első pohárban. A többség arra is, hogy ez a Glenlivet-Glenfiddich-Glenmorangie hármas valamelyike.

A 12 éves Jameson már okozott némi fejtörést. Először abban sem volt egyetértés, hogy vajon valóban ír whiskey van-e a második kóstoló pohárban, nem pedig bourbon. Az ír mellett döntött a csapat, de abban nem tudott megegyezni, hogy melyik az. Kapott szavazatot a Bushmills és a RedBreast is, de csak kevesen jöttek rá arra, hogy ez bizony a legismertebb és legtöbbet fogyasztott érlelt ír csoda, a Jameson 12 éves változata volt.

A Jack Daniel’s Single Barrel többnyire könnyű megfejtés. A Tennessee whiskey jellegzetes faszenes lágyításból eredő érdekes, de enyhe füstössége kellemesen keveredik az amerikai whiskeyk vaníliás édességével. Arról volt egy kis vita, hogy ez vajon a Gentlenman Jack vagy egy sima érlelt bourbon whiskey-e (pl. Maker’s Mark Black).

A Teacher’s igazi beugratós darabja volt a sorozatnak. Önmagában kóstolva híresen az egyik legfüstösebb és fűszeresebb (45% maláta whisky tartalom) blended skót whisky, amit a Glendronach sherrys fűszerességének és az Ardmore felföldi füstösségének köszönhet. Ezek a jellegzetességei a sorozatban kóstolás körülményei folytán valahogy nem domborodtak ki igazán. Meglehetősen elveszett a csapat a tippek tömegében, végül senki sem jött rá a megfejtésre. Volt nagy csodálkozás a teszt végén.

A 10 éves Talisker csak a kevésbé rutinosakat ugratta be. A füstös, jódos, tőzeges whiskyk kóstolásakor mindenkinek Islay-szigete jut elsőként eszébe. A füstösség mértékétől függően kezdenek a kóstolók hezitálni a B-betűs lepárlók és az sziget déli partján fekvő tőzegesebb whiskyt készítő lepárlók között. A Talisker nem innen származik, hanem Skye-szigetéről. Füstös és tőzeges, de valahogy másképp. Nem annyira jódos mint a magasabb fenol ppm-es Islay-whiskyk, de intenzívebben füstös a gyengén tőzegelt Islay-whiskyknél. Szóval valahol félúton van. Az öreg rókák rájönnek erre, a többieknek nem ugrik be, hogy Islay-n kívúl is van füstös whisky.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane