Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.41 – Beszámoló

September 3rd, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Összegyűltünk megint vagy húszan, hogy elmélyedjünk néhány kevésbé közismert, ám nem drága Scotch Blend kóstolgatásában. Négy standard kevert skót whisky volt ezalkalommal terítéken: J&B, Passport, Cutty Sark és Whyte&Mackay.

J&B

A Justerini & Brooks whisky története igazán BBC kosztümös kalandfilmbe illő. Justerini egy fiatal olasz volt, aki egy ugyancsak olasz operaénekesnőt követett szerelmével egészen Londonig. Nagy unalmában összeállt egy Johnson nevű angollal és a magával cipelt likőrreceptek alapján elkezdtek italokat gyártani. 1760-ban aztán Giacomo Justerini hazatért Itáliába és feleségül vette az operaénekesnőt. A whisky nevében is szereplő Brooks, Alfred Brooks, 1831-ben szállt be a cégbe és vezetett azt sikerre később.

Passport

Ez a whisky egészen fiatal. A Seagram nevű egykori whiskyóriás master blendere, Jimmy Lang készítette 1960-ban. Export whiskynek szánták, fiatalos lendülettel kezdték terjeszteni szerte a világon, de a lendület megtört, a vállalatot később felvásárolták, és ma már csak nyomokban találunk Passportot az áruházi whisky-polcokon.

Cutty Sark

Ezt a blended whiskyt pontosan 1923. március 20-án kreálta a Berry Brothers & Rudd független whiskykészítő vállalat. Nevét a legutolsó híres teaszállító vitorlás (clipper) hajóról kapta, amely pedig Robert Burns egyik versének egy karakteréről. A whisky a mai napig a közismert zöld palackban sárga címkével, rajta a Cutty Sark hajó rajzával kerül forgalomba. Mi az alapváltozatot kóstoltuk, de készítenek 12, 18 és 25 éves variációkat is.

Whyte & Mackay
Ez a cég is glasgowban alakult mint sok társa annak idején. 1844-ben alapította Charles Mackay és James Whyte whisky-kereskedők. Whiskyjük gyorsan híressé vált, de nem nagyon tudták meghódítani az export piacokat, így ismertségük főként Nagy-Britanniára korlátozódott. Történetének furcsa fordulata, hogy 2007-ben felvásárolta a United Beverages Group nevű indiai cég mintegy 600millió fontért. Az üzlet tulajdonképpen azért született, mert az indiai cég tulajdonosa szeretett volna indiai whiskyt importálni Skóciába, amit a Skót Whisky Szövetség nem nézett jó szemmel, így emberünk inkább bevásárolta magát egy patinás skót whiskykészítő vállalatba, és így már gond nélkül hozza-viszi whiskyjeit. Hát ilyen is van.

Címkék: klub beszámoló

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane