Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Whisk[e]y Club no.38 – Beszámoló

May 25th, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Az ún. ‘New Make Sample’ okozott némi meglepetést, a 8 éve érlelődő minta már igazi whiskynek volt nevezhető, a 12 éves semmi újat nem mutatott, a 18 évest szerettük, az extraként előhúzott 15 éves Solera Reserve viszont ismét meggyőzőtt mindenkit arról, hogy a sherry-s speyside whiskyknél nem sok jobbat találni.

A szokásos “kóstoló alátéten” ebben a hónapban egy hosszabb leírás szerepelt a Glenfiddich történetéről, kiegészítve az egyes bemutatott variációk ízjellemzőivel.

Összegyűltünk vagy 20-an. A csapat elsőre nem nagyon értette, hogy mit keres a víztiszta valami az első kóstoló pohárban. Kis illatolás és ízlelgetés után elraktározta mindenki mint érdekes tapasztalatot, hogy ezennel túlesett a frissen lepárolt “még-nem-whisky-de-egyszer-majd-az-lesz” típusú észteres, élesztős, édes párlat kóstolásán. Hozzáteszem, nem egyszerű az ilyet élvezettel kortyolgatni lévén 63,5% alkoholtartalmú nyers gabonapárlat.

A 8 éve tölgyfa hordóban érlelődő Glenfiddich whisky, jóllehet hordóerősségű azaz 59,4% abv ital, már valódi whisky. A lepárló akár palackozhatná is hivatalosan mint single malt whiskyt, bár ismerve a 12 éves Glenfiddich karakterét, érthető, hogy a Master Distiller miért nem rajong a 8 és 10 éve érlelődő whiskyjei piacra dobásáért. Valóban idő előtti lenne. Van a 8 évesnek még mit fejlődnie a hordóban.

A 12 és 18 éves whiskyk hozták megszokott formájukat. Előbbi friss körtés, gazdag gyümölcsös karakterét az enyhe fenyőfás ízzel, míg utóbbi elegáns almás-fahéjas-tölgyfás érett és robusztus ízvilágát. A legtöbben mégis ismét a 15 éves Solera Reserve Glenfiddichet kedvelték. Ez a whisky a sherry és brandy gyártóktól átvett ún. Solera-eljárásnak köszönheti gazdag gyümölcsösségét. Három különböző hordótípusban érlelik a 15 éves periódus alatt: sherry-s, bourbon-os és vadonatúj tölgyfa hordókban. Az érlelési időszak végén a három hordófajtából összeválogatott whiskyket egy nagy Solera-kádban házasítják. A Solera-eljárás lényege, hogy ez a kád mindig félig tele van, így az újonnan érkező whiskyk mindig az előző összes whisky harmonikus karakterével elegyednek.

A továbbiakban pedig a szöveg, ami a kóstoló alátéten is szerepelt:

Glenfiddich, 1886, Scotland – Speyside, Dufftown
William Grant több mint 120 éve alapította üzemét, 47 évesen. A Mortlach leprálóban tanulta a mesterséget, első lepárlóberendezését pedig a Cardow lepárlóból szerezte. 1887 Karácsony estéjén főzött whiskyt először az üzem. A siker hatására kedvet kapott újabb üzemek megvásárlására: Balvenie, Kininvie.
A Glenfiddichet 1957-ben kezdik a háromszög alakú üvegbe palackozni. 1963 elsőként exportál maláta whiskyt, először Angliába, később a tengerentúlra. 1969-ben elsőként nyit látogató-központot lepárlóüzeme mellett. A látogatóközpontban a bemutató filmet Ridley Scott készítette potom 1,7 millió fontért.
Ma a kb. 80 lepárló közül már csak 5 maradt családi kézben, köztük a Glenfiddich. Szakemberei hihetetlenül lojálisak, legtöbbjük 40-50-60 éve dolgozik a lepárlóban. A cég gyártás során több ponton is ragaszkodik a hagyományokhoz: saját kádárokat alkalmaznak, nyílt tüzelésű lepárlóüstben főzi a whiskyt, tölgyfa kádakban házasítanak.
A víz szerepe is kiemelkedő jelentőségű a gyártás során. A lepárló mellett futó Robbie Dhu patak vizét használják a gyártás minden lépése során és természetesen csak fizikailag szűrve. Számos különleges palackozás mellett jellemző, hogy a Glenfiddich soha nem értékesít egyedi sorozatokhoz független palackozóknak.

Címkék: klub beszámoló · skót maláta whisky

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane