Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

The Lowlands – A Skót-Alföld

June 18th, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Skócai legdélebbi földrajzi és egyben whisky régiója, a Skót-alföld (The Lowlands). A tájat magát leginkább a Somogyi-dombsághoz lehet hasonlítani, bár időjárása annál kicsit hűvösebb, lévén jó pár földrajzi fokkal északabbra fekszik.

A Skót-alföld Anglia északi határvidékétől egészen a Glasgow-Edinburgh választóvonalig terjed. Az itt készített whiskyk legfőbb jellemzője az enyhe, könnyed, tavaszias karakter. Kellemes édeskés illat, könnyű száraz, közepesen testes italok ezek. Napjainkra sajnos jelentősen megfogyatkozott az itt működő lepárlóüzemek száma. Jelenleg két lepárló üzemel folyamatosan (Auchentoshan, Glenkinchie), egy pedig alkalomszerűen (Bladnoch). Itt-ott független palackozó cégeknél fellelhető még az egyre értékesebb Rosebank, Littlemill vagy St.Magdalene whisky. Ezen a vidéken, eltérően Skócia más régióitól, hagyományosan háromszoros lepárlással készítenek maláta whiskyt, melytől a whisky még könnyedebb lesz.

Ajánlat: Glenkinchie 10 éves maláta whisky
Az 1837-ben Pencaitland-ban alapított lepárló whiskyjét az „edinburgh-i maláta whisky”-ként emlegetik és talán éppen Edinburgh-hoz való közelsége mentette meg pár évtizede a bezárástól. Könnyű, édes illatú árpamalátás, zöld füves ital, enyhe füstösséggel. Íze friss, édes, könnyű, őszi gyümölcsös, kissé fűszeres malátás utóízzel.

Címkék: skót maláta whisky · whisky school

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane