Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

The Islands – A skót szigetek

July 16th, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

A Szigetek (The Islands) régió legnagyobbika Islay-szigete, amit sokan önmagában egy önálló régiónak tekintenek, mert az itt készített whiskyk minden más whiskytől olyannyira különböznek. Az Islay-whiskyk jellemzően nagyon telt, száraz, sós és füstös italok, amelyek igencsak megosztják a whiskyrajongókat.

Bár sokak szerint az itt készülő komplex párlatok a whiskyművészet és hozzáértés csúcsa. A többi szigeten (Skye, Mull Arran, Jura) egy-egy whiskylepárló működik évtizedek óta. Kivétel az Északi-tengeren található skót sziget, Orkney, ahol egymás mellett két lepárlóüzem (Highland Park, Scapa) vetekszik a Skócia legészakabbra fekvő whiskylepárlója címért. Ezen utóbbi whiskyk a hideg, fagyos, északi-tengeri levegőnek köszönhetően igencsak könnyed, sótlan és tőzegmentes italok.

Ajánlat: Bunnahabhain 12 éves maláta whisky (Islay)
Islay ma is működő hét lepárlóüzeme közül ez az 1880-ban alapított whiskyüzem található egyedül a sziget északi csücskén, Port Askaig kikötője mellett. A híres tőzegfüstös-sós Islay-whiskyk közül napjainkban már talán ez a legkevésbé füstös. Illata mazsolás-édes, enyhén sós tengeri levegő aromájával. Íze elsőre gyümölcsös, majd tovább ízlelve egyre erősödik a maláta és a só. Utóíz is sós-malátás, leheletnyi vaníliával keveredve. Száraz whisky, melyben gyenge sherry-hatás érezhető.

Címkék: skót maláta whisky · whisky school

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane