Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Skót whisky régiók

May 26th, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Egy hosszabb összefoglaló cikk született a magyar-angol nyelvű YachtLife magazin számára a skót whisky régiókról. Illetve már több cikk is megjelent, de ezt a mostanit mindenképpen közzé tesszük itt is. Aztán majd a többit is apránként. Tehát a skót whisky régiók …

Talán a természet adta kiváló körülmények predesztinálták Skóciát a legjobbnak tartott whiskyk előállítására. Alföldek és magas hegyvidékek, meleg nyári lankák és zord fagyos hegycsúcsok váltakoznak mindössze pár mérföldre egymástól, miközben az egész országot körülöleli az Atlanti-Óceán. E változatos tájon több száz különféle whiskyt készítenek, melyek az egyes tájegységek mikroklímájának köszönhetik jellegzetes karakterüket.
Több száz, ha nem több ezer whisky, amelyek mind más karaktert hordoznak illat, íz, testesség, utóíz tekintetében. Aromájuk kisebb részben az alapanyag, illetve a gyártási eljárás különbségeinek köszönheti jellegzetes vonásait, nagyobb részben viszont a whisky érlelése során a párlat és az őt körülvevő levegő, valamint a környező tájra jellemző mikroklíma alakítja az ital karakterét. Ez utóbbi befolyásolja ugyanis az érlelődő whisky hordóval való direkt kölcsönhatásának minőségét és mennyiségét éppúgy, mint a hordó falán keresztül a whiskyt körülölelő levegővel való érintkezés intenzitását. Talán mondhatjuk, hogy mint más nemes italok esetében, a whiskynél is jelentősége van a terroir-nak, vagyis az adott tájegység geológiai, ökológiai és klimatikus jellemzőinek párlatra gyakorolt hatásának. Jóllehet, ezt a kifejezést – és helyette más hasonlót – a skótok nem használják. Szerintük egyszerűen az egyes folyóvölgyek, hegyvidékek vagy szigetek sokszor pár mérföld távolságra is eltérő éghajlati viszonyai hatnak a whisky karakterére.
Jelenleg is több mint 80 maláta whisky lepárló működik az országban. Az egyes lepárlókból kikerülő whiskyk címkéjén rendszerint feltüntetik, hogy mely nagy whisky-régió jellegzetességeit hordozza az adott ital. A whiskyk nagy száma és sokfélesége ellenére, meglepően kevés regionális karaktert különböztetnek meg a whisky-készítők és hozzáértők. Sőt, eltérően más italfajtáktól, a whisky-régióknak nincsenek lefektetett gyártási szabályaik, előírt karakterbeli követelményeik. A skót whisky régiók az ezen tájon olyannyira megbecsült hagyományok alapján rögzültek. Az egyes régiókban előállított maláta whiskyk mindenesetre alapvető jellemzőikben mutatnak hasonlóságot.

Folyt. köv.

Címkék: skót maláta whisky · whisky school

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane