Whisk[e]y Club

Magyarországi Whisky Egyesület / Whisky Society of Hungary

Whisk[e]y Club header image 2

Karácsony és Whisk[e]y

December 22nd, 2008 · Írta: daavid · Nincs hozzászólás

Ez egy tavaly Karácsonykor a Yachtlife magazinban megjelent cikkünk.

A hagyományos személet szerint a whisky és a tél kéz a kézben jár. Ilyenkor mindig jó esténként a rohanó élet elől a meleg nappaliban megbújva elkortyolgatni egy pohárka remek maláta whiskyt. A whisky karakterének élvezete közben pedig elmélkedni, álmodozni, tervezgetni vagy egyszerűen csak elképzelni, hogy kint szakad a hó, mi pedig egy ódon skót kastély kandallója előtt ücsörögve élvezzük a pillanatot.

A mai napig vita tárgya, hogy a whisky a skótoknak vagy az íreknek köszönhető, ám az tény, hogy sokkal jobban kötődik Skóciához mint bármely más országhoz. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a skótok készítenék a legjobb whiskyt a világon, bár sokan vannak, kik esküsznek erre. A zord és hideg skót éghajlat, a kopár és lakatlan felföldi hegyvidék folyton a telet idézi. A titokzatos tengermély tavakkal és sziklás hegyekben zubogó jéghideg hegyipatakokkal tarkított nyugalmas táj minden látogatót hosszú sétákra csábít. A sétákat viszont mindig jólesik kandalló mellett melegedve, egy-két pohár nemes whiskyt elkortyolgatva kipihenni.
A skótok mindennapjainak évszázadok óta része a whisky. A középkorban a whiskykészítés a skót farmerek életének megszokott velejárója volt. A nyári hónapokban termett árpából – az állatok számára szükséges élelmen felül – whiskyt lehetett készíteni, mely kellemesen melegített a hosszú felföldi téli estéken. A whisky — a tartánhoz és a klánrendszerhez hasonlóan — igen fontos szerepet játszott a skót történelemben: összekovácsoló erőként alakította a skót nemzet hagyományait és formálta büszke és határozott jellemüket. A skótok whiskyvel ünnepelték az élet legfontosabb állomásait a bölcsőtől egészen a sírig, és szívesen osztották meg whiskyjüket másokkal, adták ajándékba barátaiknak. A gyerekszülésnél a bábaasszonyoknak mindig adtak egy pohárkával, de a keresztelőkön, az eljegyzéseken és az esküvőkön is ezzel kínálták a vendégeket. Whiskyvel koccintottak, ha valaki új házat épített és ha a halászok biztonságban hazaérkeztek a tengerről. A skót vendégszeretet ílymódon messze földön híres. Egy korabeli spanyol követ már 1498-ban így írta le, amit Skóciában tapasztalt: „A skótok annyira szeretik az idegeneket, hogy valósággal versengenek egymással, hogy ki lássa vendégül a messziről jött embert. Skóciában semmiben nem szűkölködnek, csak a pénznek vannak híján.” Talán innen erednek az anekdoták közmondásos fukarságukról, holott ez csak a pénzre vonatkozott, míg a vendéglátásban és whisky-kínálásban mindig is nagyvonalúak voltak.
A whisky az utóbbi évszázadok során igazi világkarriert futott be, s nem véletlenül. Mindamellett, hogy igen értékes árucikk, aromája és íze igen kellemes, remek ital nyugalmas téli estékre. A Karácsonyhoz és a télhez néhány whisky fogyasztása, illetve gasztronómiai értéke alapján is kötődik. Némely whisky karaktere olyan jellemzőkkel rendelkezik, amelyek ízleléskor a Karácsony hangulatát idézik. Egyes különleges módon készített, testes, édes felföldi skót maláta whiskyk aromája erősen mézes, diós, aszalt gyümölcsös, valamint fűszeres jegyeket hordoz, amelyek mindenki emlékezetében a karácsonyi fahéjas, szegfűszeges sütemények illatát elevenítik fel. Az ilyen jellegzetességgel bíró whisky aromáját rendkívül kellemes a karácsonyi ebéd után egy szivar társaságában élvezni.
A Karácsonyhoz való kötődés tehát nem újkeletű, s a választási lehetőségek kapcsán felmerül persze az a kérdés is, hogy valójában hány whisky létezik a világon és melyik közülük a legjobb. Csak Skóciában több mint 300 különféle maláta és blended whiskyt tartanak nyilván, ám ha az összetétel és érlelési idő szerint is különbséget teszünk köztük, akkor a végeredmény 2000 skót whisky fajta körül lesz. Az, hogy melyik a legjobb whisky, teljesen ízlés kérdése. A skót whiskyk egyik nagyszerűsége változatosságuk, így mindenki megtalálhatja köztük kedvencét. Ha mégsem sikerül, akkor ott vannak még az ír, amerikai bourbon és a kanadai whisky-k. A világon, és itthon, kapható híres skót whiskyk mindegyike kiváló minőségű, bár más-más karakterű ital.
Egy nem kevésbé fontos tudnivaló, hogy miként is kell a whiskyt fogyasztani. Erre valójában az egyetlen szabály, hogy mindenki tegye ezt ízlése szerint. A skótok hagyományosan tisztán vagy kevés vízzel fogyasztják. Napjainkban spanyol és amerikai hatásra ismét terjed a whisky koktélokban vagy egyszerűen kólával, gyömbérrel elkeverve. A tél és a Karácsony közeledtével azonban érdemes felidézni, hogy a skótok által a téli hidegben különösen kedvelt fogyasztási mód a whisky, forró vízzel felöntve, mézzel és egy csepp citrommal keverve. Némelykor meghűlés ellen is hatásos szer: egy jó pohár whisky, amit fogyasztás előtt meggyújtunk. Csak ne felejtsük elfújni a lángokat.

Címkék: skót maláta whisky

Eddig 0 vélemény érkezett ↓

  • Még nincs hozzászólás ... Kezdj bele, szólj hozzá!

Ki vagy és mi a véleményed?

viagra extra super tadadel brand levitra atarax antabuse Accutane